
Portretul, agenda și caietul de adrese, precum și cutia veche de biscuiți sunt purtătoarele unei lumi ermetice, misterioase - cea a mamei sale. Singurele, de altfel, care o conectează de fiecare dată cu avatarurile copilăriei, de al cărei spectru încearcă să fugă. Și mai sunt și unchiul Borand și prietenele mamei, Frederique Chatillon, Rose - Marie, Jeanette, Madeleine - Louise, a căror amintire o tulbură permanent.
Dorința teribilă de a o rupe cu trecutul și de a-și găsi noi coordonate sunt extrem de bine puse în valoare de Modiano. Leitmotivul gării apare în momente cheie ale desfășurării poveștii, iar speranța unei așa-zise normalități e dată de prezența liniștitoare și consolatoare a farmacistei și a lui Moreau - Badmaev.
”Gara era un magnet care mă atrăgea și era un semn al destinului. Trebuia să mă sui într-un tren, imediat, și s-o RUP CU TRECUTUL. Aceste cuvinte îmi intraseră brusc în cap și nu mai puteam să mă eliberez de ele. Îmi mai dădeau puțin curaj. Da, venise timpul să o RUP CU TRECUTUL.”
Străduțele pariziene, atmosfera misterioasă, pendularea Micuței Bijou între lumea copilăriei și prezent, alunecarea în coșmar și trezirea bruscă la realitate - induc un sentiment cel puțin ciudat, angoasant. Încă de la prima pagină am simțit o încordare și o neliniște care nu m-au părăsit până în final. Scriitura mi-a transmis un deja-vu de emoții, trăite probabil la Eliade și Proust. O manieră modernă, simplă, captivantă, o lejeritate a verbului și generozitate în a-și înțelege și ajuta personajul. Așa mi-a apărut Modiano în "Micuța Bijou".
Mă așteaptă deja în bibliotecă "În cafeneaua tinereții pierdute" și "Strada dughenelor întunecoase".
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu